Nyhetsbrev Juni

Nu hägrar sommaren! I detta mail kan du läsa mer om:

  • Nya studier på mindfulness och tinnitus samt tobaksberoende
  • Mindfulness och att verkligen ta semester
  • Sommarerbjudande på onlinekursen

Forskningen

Mindfulness vid tinnitus

Tinnitus är något som tusentals människor lider av världen över och då det finns få evidensbaserade metoder för hjälp och lindring gör det mig glad att stöta på forskning inom detta. Forskare på University of California har nämligen utvecklat en ny mindfulnessintervention för människor med tinnitusproblemtik som visat goda resultat i preliminära studier. I uppföljningsstudien som gjordes 12 månader efter starten upplevde merparten av deltagarna tydliga förbättringar. (1) (2)

Jag har själv en personlig erfarenhet av tinnitus. Efter några klubbesök i mina tonår, så vaknade jag en dag med ett sus i öronen. Ett slags brusande och vinande ljud som bara tycktes låta högre ju tystare omgivningen var. Det plågade mig oerhört och framförallt satte det igång min oroliga tankeverksamhet: ”Tänk om jag fått tinnitus!?” Mycket riktigt så kvarstod ljuden i flera veckor, som tillslut blev månader. Men när jag i samma veva började med mindfulnessträning så upptäckte jag ganska snabbt hur dessa plågsamma ljud kunde förändras och bli helt problemfria!

Något jag verkligen lärde mig av detta var: det blir inte alltid som jag tror. För jag hade helt klart en tanke att bara jag övade tillräckligt skulle sådana här pip och tjutande ljud försvinna. Det som hände var att ljuden kvarstod, men blev plötsligt ganska trivsamma. Istället för att störa mig på bruset, suset och de vinande tonerna så kunde jag faktiskt börja lyssna på dem på samma sätt som att lyssna på suset från ett tomt snäckskal du plockar upp på en strand. Det kanske låter helt befängt, men jag har mindfulnessövningarna att tacka för att jag numera slipper bekymra mig det minsta om dessa pipande ljud.

Mindfulness och tobaksberoende

Rökning står för 1 av 10 dödsfall världen över och här i Sverige går fler än 10.000 människor en för tidig död till mötes på grund av tobaksrökning. Men även om vi känner till våra ovanor och verkligen vill bryta upp med dem, kan det kännas som att stångas mot en vägg när vi gång på gång försöker sluta bara för att någon tid senare falla tillbaks igen. Lyckligtvis finns det flera sätt att underlätta beteendeförändringen och mindfulness är en av dessa. I flera studier har forskare sett att mindfulnessträning kan underlätta rökavvänjning. Detta bland annat genom ökad självkontroll och större möjlighet att hantera impulser och den rastlöshet och ångest som lätt kan uppstå under avvänjningsfasen. (3) (4) (5)

Något som utmärker de två studier jag citerar här från tidigare forskning på området är att båda gavs i digitala format till deltagarna. I den första studien fick de instruktioner via videolektioner och telefonsamtal, medan i den andra via en smartphoneliknande pryl.

Att verkligen ta semester

Hur brukar du börja din semester eller studieuppehåll under sommaren? 

Jag talade nyss med en god vän som beklagade sig över att hans semester på 5 veckor alltid krympte med 10 dagar. Detta då han under den första veckan blev både trött och rastlös om vartannat när hans höga jobbtempo plötsligt slogs av. Jobbtankarna hägrade kvar veckan ut och ofta drabbades han även av någon latent förkylning när kroppen kom ner i varv och började återhämta sig. Dagarna vid semesterns slut började han istället varva upp och oroade sig nu för vad som hade hänt med projekten över sommaren och den överfyllda inkorgen med alla olästa mail.

Hur skulle det vara att kunna varva ner på allvar inte bara några få veckor under sommaren utan faktiskt varje helg? Eller varför inte varje kväll?

Eller kanske till och med under lunchrasten?

Jag var nyligen och föreläste på psykologiska institutionen här i Göteborg och inledde med att skratta gott och berätta om mina minnen av lunchrasterna. För det hände mer än en gång att jag lämnade min vänner när halva lunchen hade gått och sökte upp ett tomt grupprum och helt sonika la på mig på några bord och tog en kvarts mindfulnesspaus. Ibland blev det en powernap, ibland en kroppscanning, oftast något där emellan. Oavsett vad så kom jag ofta ut ur grupprummet med ett leende och en god känsla i kroppen. Det gladde mig när många av studenterna under föreläsningen instämde och berättade hur även de brukade nyttja den frikostiga lunchrasten som en slags ”halvtidspaus” i studierna.

Idag när jag arbetar som egenföretagare ser mina dagsrutiner lite annorlunda ut, men den där mindfulnesspausen på lunchen har jag ofta med mig, och kanske är det något som lockar dig med? Många företag har tysta rum i sina kontorslandskap och i onlinekursen du kan läsa mer om nedan får du tiotals mindfulnessövningar som alla passar ypperligt för dessa pauser.

Sommarerbjudande

Vill du lära dig mindfulnessträning i din egen takt? Genom vårt unika onlinebaserade träningsprogram kan du genom din mobil eller dator lära dig dessa effektiva metoder. Kursen består av 35 kursdagar där du lär dig övningar som ger dig bättre skärpa, klarare tankar och mindre stress. Du får tillgång till kursen under ett helt år och kan göra momenten hur många gånger du vill.

Med rabattkoden sommarmindfulness får du 40% rabatt på kurspriset, 895kr istället för ordinarie pris på 1.500kr.

Köper kursen gör du på kursportalens hemsida: På denna länk

Vill du läsa mer om kursens innehållet finner du det här.

Sagt om kursen:

Jag noterade direkt att Albin kändes väldigt genuin och erfaren inom området mindfulness.  Hans tydliga och lugn röst gav mig en trygg och vilsam ”mindfulnesstund”, jag kan varmt rekommendera Albin om du vill lära dig mer om mindfulness.

– Lina Ericsson

Kursen har genom dess varvning av övningar, teori och kontemplativa perspektiv givit mig en mycket bra översikt av och introduktion till mindfulness. Erfarenheterna jag på bara några veckor har gjort genom mindfulness har varit livsförändrande för mig. Kursen har med andra ord varit mycket inspirerande! Jag kommer definitivt att rekommendera den till andra.

– Fredrik Winero

På tal om semester…

För min del inleder jag snart semestern med att ge mig av till vårt sagolika grannland i västerled för vandring och vildmarksliv bland Norges berg och fjordar. Jag finner stillheten och de karga landskapen otroligt berikande och kommer tillbringa mången kväll sittandes på en klipphäll och spana ut över horisonten.

”Snusmumrikande”, som en god vän till mig brukar kalla dessa naturvistelser.

Bilden i början av detta nyhetsbrev är faktiskt från min resa till Lofoten förra sommaren och när jag tog den satt jag på toppen av Helgelandsbukken. En tidig junimorgon hade jag åkt färja över fjorden nedanför berget och sedan vandrat 1.5km höjdmeter upp. Klockan var 2 mitt på natten när jag nådde krönet och midnattssolen hade precis snuddat vid horisonten för att börja sin färd uppåt igen. Det var helt vindstilla på toppen och trots att jag var alldeles ensam på berget kände jag mig långt ifrån enslig. Med en glaciär i ryggen och hela västkustens band framför mig befann jag mig mitt i ett magiskt skådespel, med det rosa skimret på himmeln och en stor storm annalkande från norr. Vi får se vart det bär av denna sommaren, säkerligen blir det inte alls som jag tänkt mig 🙂

Tack för din uppmärksamhet!

Just ja, dela gärna vidare nyhetsbrevet via följande finurliga knappar om du gillade det!

Gilla på facebook: Facebook Like Button

Dela på twitter: Tweet Button

Vänligen
Albin Hagberg Medin                                          Modernmindfulness.se
Mindfulnessträning.se

Referenser

(1) Mindfulness Based Tinnitus Stress Reduction Pilot Study

(2) Sustained Benefit of Mindfulness-Based Tinnitus Stress Reduction (MBTSR) in Adults with Chronic Tinnitus: a Pilot Study

(3) Statistiken tagen från Cancerfondens hemsida samt studie (4)

(4) Effect of Brief Mindfulness Practice on Self-Reported Affect, Craving, and Smoking: A Pilot Randomized Controlled Trial Using Ecological Momentary Assessment

(5) Mindfulness training for smokers via web-based video instruction with phone support: a prospective observational study