Nyhetsbrev Januari

Gott nytt år kära läsare!

Jag hoppas det blir det bästa året vi någonsin varit med om!

Har du några nyårslöften? I slutet på mejlet kan du läsa mer om något som kan hjälpa dig uppfylla dessa, först tar vi lite ny forskning och en personlig årskrönika från min sida.

Ny forskning

I vår tid och kultur finns en vida spridd attityd att den fysiska/mätbara delen av vår verklighet har företräde framför den imaginära/mentala.

Denna attityd kan vi se inom så många områden, allt ifrån vilka ämnen som våra barn får lära sig i skolan (och vilka ämnen de ännu inte får lära sig!). likaså inom medicinen och den mekanistiska synen på människokroppen, och så även inom psykologin där hjärnan ofta blir en överförenklad orsak och källa till samtliga av våra mentala och emotionella besvär.

Lyckligtvis är denna snedvridna attityd på väg att luckras upp och ger plats för en mer diversifierad bild av människan och livet, där våra tankar, känslor, drömmar och upplevelser ges lika mycket uppmärksamhet som våra materiella ting och vår fysiska kropp.

Här följer tre studier som ger en liten hint om kopplingen mellan vår fysiska kropp och vårt mentala/emotionella välmående:

Mental frodighet = fysisk frodighet?

Den första studien har följt 58 kvinnor som genomgått en mindfulnesskurs samtidigt som de gjort sin första behandling för konstgjord befruktning. Förutom att utveckla sin medkänsla och sina emotionella färdigheter hade kvinnorna som gick kursen även en högre grad av lyckade befruktningar. (1)

I nästa studie deltog 215 personer med hjärtsjukdomar i en 12 veckors onlinebaserad mindfulnesskurs. Deltagarna i kursen hade därefter förbättrad kondition på fysiska tester samt lägre vilopuls än de i kontrollgruppen, detta trots att några fysiska övningar ej ingår i programmet! (2)

Slutligen uppmättes signifikanta minskningar i spänningshuvudvärk hos deltagare i en MBSR kurs. (3)

 

Att släppa taget inåt, och utåt

2015. Mitt 2015 började väldigt omtumlande. Nyår befann jag mig i höglandsjungeln i Peru och somnade innan tolvslaget. De första månaderna reste jag runt i Ecuador, mötte människor, såg underbar natur, såg förödelsen av oljeborrning och gruvdrift. Jag fick med mig en magparasit hem som läktes ut i den stillsamma stugan jag spenderade våren i. Just stillsamhet och ensamhet har verkligen varit ett tema hela året, och även kreativitetens källa.

En dag i april stod det nämligen klart för mig, jag skulle skriva en bok. Det gjorde mig livrädd. Under 45 dagar mötte jag samma rädsla i olika former varje dag, och varje dag skapades ett nytt kapitel till smattrandet av tangenter och knastrandet från vedspisen. När boken var klar begav jag mig åter till vårt kära grannland i väst och upp till de platser som känns så sakrala för mig, de dånande bergen som reser sig ur hav och fjord.

Väl uppe i bergen möttes jag inte av den stillhet jag förväntat mig utan istället mötte jag ett gäng med norskar som spelade schlagerlåten Heroes på högsta volym i sin medtagna bergsprängare och gissa om vi sprängde bergen med vår dans. Högt uppe vid en glaciärsjö dansade och sjöng vi kvällen lång.

Efter detta trendbrott blev det mer resande fot i vår svenska natur och tack vare en ovanligt torr juli kunde jag sova hela månaden under bar himmel (att somna till en gotländsk stjärnhimmel med stjärnfall rekommenderas varmt!)

Sen kom hösten och jag hittade en ny stuga att övervintra i. Här, bland granar, berg och i svampskogen växte tystnaden i mig och det blev allt enklare att släppa taget om de tankar och känslor som tidvis tärde på sinnet.

Stillheten fick även ett fysiskt uttryck i min andning, som vissa dagar var så stilla och tyst att jag ibland undrade hur kroppen ens kunde överleva på så lite syre.

Sen, hände det nya året. När jag i december månad hade skrivit klart ännu en bok, denna gången en barnbok på svenska om insekter, kändes det djupt inombords som om något var färdigt. En fas av mitt liv var förbi. Aldrig hade jag kunnat ana hur detta skulle arta sig.

Efter julafton hos släkt i dalarna stod jag busstationen i Falun. Plötsligt kommer två finländare fram till mig. De ska till en festival och frågar om jag ska dit. De har både rätt och fel på samma gång, jag hade ingen aning om festivalen, men när de bjöd dit mig kunde jag inte tacka nej.

Några dagar senare är jag åter på Faluns busstation och på väg till festivalen. När jag väntar på bussen möts jag av en äldre man som önskar alla gott nytt år. Våra ögon möts och likaså våra väsen. Han tittar länge på min färgglada mössa och utbrister: ”Vad gullig du är!” Sedan förklarar han att trots att han har problem med alkoholen känner han inget dömande från mig. Jag ler och instämmer nickande och vi kramas, när jag går till min buss hojtar han så det ekar i busstationen: Jag älskar dig!

Varpå jag svarar: ”Jag älskar dig också min vän!”

Efter detta speciella möte väntade många fler och ett genomgående tema blev snabbt väldigt, väldigt smärtsamt tydligt.

Att släppa taget inåt, och att släppa taget utåt.

Under de senaste åren, genom mindfulnessmeditationen, genom yogan och chi gongen har jag fått möjligheten att verkligen utveckla förmågan att släppa taget inåt.

Att låta besvärliga tankar, känslor och konflikter lösa upp sig inombords. Att låta dem flyga och strömma tillbaka till deras källa.

Men i denna utveckling har jag förbisett förmågan att släppa taget utåt:

Att låta en passande komplimang slinka ut ur munnen till en vän

Att låta en tröstande hand hamna på vännens axel

Att brista ut i ett högljutt MMMMM vid en smaklig måltid, eller ett rungande magskratt till ett roligt skämt

Att släppa taget utåt kan också handla om sexualitet och hur jag tidigare förhållit mig till min sexuella drift. Eller hur jag förhållit mig till min aptit, till min längtan att träffa vissa personer, och även min spontanitet! Något som kommit att bli en symbol för denna del av livet jag nu kommer att hänge mig åt framöver är därför blixten.

Som en del i denna hängivelse till spontanitet kommer jag därför att sluta upp med mina dagliga rutiner, en rätt stor grej för mig eftersom jag sedan 2 år tillbaks börjat nästintill varje dag med först 1h sittandes i stillhet, följt av 1h chi gong och 1h yoga.

Och precis som blixten kan vår inre förändring gå väldigt, väldigt fort. På bara några dagar har jag förstått hur jag härbärgerat en hel drös med omedvetna dömande tankar om mig själv och andra. Ett slags subtilt motstånd mot människor som haft högljudda andningsmönster, mot min egen sångröst och en svårighet att verkligen hänge mig njutning i alla dess former.

Precis som jag upplevt åtskilliga rädslor när jag började lära mig släppa taget om tankar och känslor inåt, började jag nu uppleva andra slags rädslor när jag släpper taget utåt.

”Vad ska andra tycka”

”Nu stör jag säkert någon”

”Kan jag verkligen ta plats såhär”

Dessa rädslor har dock skingrats och mildrats omgående när jag fått sån oerhörd feedback från vänner. För det jag hör som falskhet i min egen sångröst, hör andra människor som äkthet och sårbarhet. Det jag tidigare uppfattade som överaktivitet och stress känner jag nu en slags livfullhet i!

Jag ser verkligen fram emot kommande månad och allt vad detta kan föra med sig.

Min kommande inspirationskälla är därför ingen mindre än djungelbjörnen BALOO!

Kort om nyårslöften

How can there be a new year, if there is not a new you?

Detta citat är parafraserat från Zenmunken Thich Nhat Hanhs nyårstal för några år sedan. Vid nyårsfirandet uppmärksammar vi ofta våra avsikter och intentioner med vårt kommande år och vilken riktning vi vill färdas i, och nedtecknar dessa som ”Nyårslöften”.

Ofta tänker vi nog att det kommer krävas en viss ansträngning för att vi ska ändra den där ovanan eller bilda den där nya vanan. Men snarare än ansträngning, skulle jag säga att det krävs en uppoffring, att vi släpper taget om något. Att vi släpper taget om oss själva.

Mer precist: att vi släpper taget om vår gamla självbild:

”jag är en sådan person” ”Jag har alltid gjort så” ”Jag kommer alltid känna så, göra så, tänka så.”

Istället så tar vi våra första steg in i okänd mark, ett land där vårt gamla jag inte existerar längre, där vi på allvar kan möta vårt nya jag, det jaget som föddes 2016.

Vår onlinekurs i mindfulnessträning

Genom vårt unika onlinebaserade träningsprogram kan du genom din mobil eller dator enkelt lära dig dessa effektiva metoder.

Kursen består av 35 kursdagar med tiotals ljudklipp, videoklipp och texter med mindfulnessövningar som ger dig mer energi, klarare tankar och mindre stress. Du får tillgång till kursen under ett helt år och kan göra dagarna och momenten helt i din egen takt och hur många gånger du vill.

Kursen ger diplom! Vid genomförd kurs erhåller du ett kursintyg som beskriver dina nya kompetenser inom mindfulness, stresshantering och modern psykologi.

Med rabattkoden mittnyajag får du 35%! rabatt på kurspriset, 950kr istället för ordinarie pris på 1.500kr.

Köper kursen gör du på kursportalens hemsida: På denna länk

Vill du läsa mer om kursens innehållet finner du det här.

Vi har även en 100% nöjdhets garanti: om du inte är nöjd med innehållet i programmet ger vi dig pengarna tillbaka, upp till en hel månad efter köpet.

(Hur kan vi vara så säkra på att du blir nöjd? Programmet har nu sålts i över ett år och hittills har ingen reklamerat kursen)  

Sagt om kursen:

Wow! Helt fantastiskt! Du förklarar på ett lagom personligt sätt med mycket bra övertygande teorier samt med ett lugn som gör allt väldigt ingivelsefullt.

– Anna Brus, VD, yogabrus.com

Kursen är smidig och hemsidan enkel att navigera från telefonen. Gillar att du har filmer som beskriver i kombination med text samt att jag kan gå direkt till övningarna om jag inte vill läsa. Det passar alla nivåer. 

Jag har rekommenderat kursen till flera, den är väldigt bra!

– Sofia Bengtsson, Entreprenör

 

Tack för din uppmärksamhet!

Dela gärna nyhetsbrevet vidare till dina vänner via följande finurliga knappar om du gillade det:

Gilla mailet på facebook: Facebook Like Button

Dela på twitter: Tweet Button

Gilla vår facebooksida: Facebook Like Button

Vänligen
Albin Hagberg Medin                                          Modernmindfulness.se
Mindfulnessträning.se

 

Här kan du läsa de nyhetsbrev vi skickat ut tidigare:

Nyhetsbrev #23 God Jul

Nyhetsbrev #22 Vad är viktigt för mig, egentligen?

Nyhetsbrev #21 Att vara redo för döden

Nyhetsbrev #20 Den bortglömda konsten att göra ingenting

Nyhetsbrev #19 Dag Hammarskjöld och mindfulness

Nyhetsbrev #18 Planerar du bort dig själv?

Nyhetsbrev #17 Att verkligen vila

Nyhetsbrev #16 Mindfulness hjälper vid tinnitus och tobak

Nyhetsbrev #15 Kronisk smärta

Nyhetsbrev #14 Vänlighet, mindfulnessmuskler och hjärnan

Nyhetsbrev #13 Mindfulness gör dig piggare och sömnigare

Nyhetsbrev #12 Mindfulnessforskning på Sahlgrenska i Gbg

Nyhetsbrev #11 Mindfulness förbättrar vår empati

Nyhetsbrev #10 Korta mindfulnessövningar räcker lång väg!

Nyhetsbrev #9 Pilotstudie och andningskonferens

Nyhetsbrev #8 Mindfulness och naturen

Nyhetsbrev #7 Mindfulness – mer än bara avslappning?

Nyhetsbrev #6 Om mindfulness och sömn!

Nyhetsbrev #5 Viken av medkänsla

Nyhetsbrev #4 Om att skapa din dagliga meditationsvana

Nyhetsbrev #3 Om minne, stress och mindfulness

Nyhetsbrev #2 Om självdisciplin, oro och mindfulness

Nyhetsbrev #1 Kort om sex och mindfulness samt yoga

Referenser

(1) Effects of a mindfulness-based intervention on fertility quality of life and pregnancy rates among women subjected to first in vitro fertilization treatment

(2) Web-Based Mindfulness Intervention in Heart Disease: A Randomized Controlled Trial.

(3) Effect of Mindfulness-Based Stress Reduction on Pain Severity and Mindful Awareness in Patients With Tension Headache: A Randomized Controlled Clinical Trial