Hej och välkommen till vårt tredje nyhetsbrev 2014. Med våren fylld av många mindfulnesskurser både som kursinstruktör och som själv deltagare har nyhetsbrevsfrekvensen gått ner lite. Men antal nya studier  på mindfulness har definitivt inte minskat utan bara fortsätt skrida fram. I slutet av detta mail kan du läsa om en stor meta-analys som ger en sund beskrivning av det aktuella läget gällande hjärnforskning och meditation.

Innan dess kan jag gladeligen meddela att vi erbjuder en ny mindfulnessworkshop i Göteborg i slutet av maj. Workshopen blir en heldag ute i naturen och passar både dig som aldrig övat mindfulness tidigare och dig som har hållit på ett tag och vill fördjupa din erfarenhet. Förutom själva heldagen ingår det även ett teorikompendium fullspäckat med forskning och fakta om mindfulness och modern psykologi, samt fler guidade mindfulnessövningar.

Om du vill lära dig grunderna i mindfulnessträning i den stillsamma och fridfulla naturen vid delsjön, kika då närmare på eventbeskrivningen här, med detaljerad information. Du är även varmt välkommen att bjuda med en vän – en viktig del av mindfulnessövning är att det blir en kontinuerlig vana och för att det ska ske hjälper det ofta om man är flera som övar och kan motivera varandra när det känns svårt.

Varför ska vi då prångt öva mindfulness utomhus? Tänk om det regnar? Det finns redan en betydande mängd forskning som visar att vistelse i natur har en mycket positiv effekt på både vår fysiska hälsa såväl som mentala välbefinnande. I vårt tidigare nyhetsbrev kan du läsa mer om detta. Modern forskning i all ära men de flesta människor upplever ofta ett påtagligt lugn och en sinnesro av vistelser i naturen utan att behöva några vetenskapliga studier som belägg för sin erfarenhet. Tittar man tillbaks på hur meditation har utövats de senaste tusen åren är fenomenet att sitta inomhus och meditera ett ganska nytt påfund 🙂

Personligen upplever jag att de positiva effekterna av mindfulnessträning samt av naturvistelser gifter sig väldigt väl och ger en synergistisk effekt. Detta har jag också tagit tillvara på när jag spelar in nya guidningar och vår nya studio är belägen mitt inne i stillsam granskog, vilket kanske hörs i bakgrundsljuden då och då.

Dagens produktion blev denna mindfulnessövning: Andningsförankring  
(högerklicka på länken och välj ”spara som” för att ladda hem den som .mp3)

Den finns även i en kortare version ifall du vill öva dagligen (med lite mindre tjöt från mig):
kortversion (5 min)

Här ser du vår nya inspelningsstudio för guidade mindfulnessövningar 🙂

Ny hjärnforskning på meditatörer:
Is meditation associated with altered brain structure? A systematic review and meta-analysis of morphometric neuroimaging in meditation practitioners.

I denna meta-analys har man gått igenom mätningar av över 300 meditatörers hjärnor från 21 olika forskningsstudier. Det man fann var att statisitiskt signifikanta förändringar sker i hjärnan i samband med meditationsutövande. Bland annat konstaterade man tillväxt i områden som är viktiga för vår kroppskännedom och känslomedveten såsom insula, samt hippocampus – ett område essentiellt för minnesfunktioner och koncentrationsförmåga och även områden som gäller vår självuppfattning och kopplingar mellan hjärnhalvorna. Spännande! Men forskarna i analysen belyser också att detta bara är preliminära fynd och forskningsområdet har fortfarande många barnsjukdomar såsom små testpopulationer.

Den sista nyheten i detta nyhetsbrev gäller en förändring av själva företaget Modern Mindfulness Sweden AB. För att företagets vision och etiska grund tydligare skall framgå kommer företagsformen inom kort bytas till aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning!

Allt gott
Albin, från ett stundtals soligt Gråbo

PS.
Missa inte att vi nu samlat våra kostnadsfria mindfulnessövningar på hemsidan, bland annat en övning som hjälper människor med sömnproblemwww.modernmindfulness.se/prova
(tipsa gärna dina vänner om dessa, de har varit mycket uppskattade)

Här kan du läsa de nyhetsbrev vi skickat ut tidigare:

Nyhetsbrev #2 2014 – Studier: Korta mindfulnessövningar räcker lång väg!

Nyhetsbrev #1 2014 – Pilotstudie och andningskonferens

Nyhetsbrev #8 Mindfulness och naturen

Nyhetsbrev #7 Mindfulness – mer än bara avslappning?

Nyhetsbrev #6 Om mindfulness och sömn!

Nyhetsbrev #5 Om medkänsla, hur vi kan öva upp vår medkänsla och en personlig berättelse från mitt eget liv.

Nyhetsbrev #4 Om att skapa din dagliga meditationsvana (inkl .mp3)

Nyhetsbrev #3 Om minne, stress och mindfulness

Nyhetsbrev #2 Om självdisciplin, oro och mindfulness

Nyhetsbrev #1 Kort om sex och mindfulness samt yoga

PS. Följ oss på facebook och twitter om du vill ha fler uppdateringar och dela gärna med dig av nyhetsbrevet till någon du vet skulle uppskatta det