Är nu tillbaka till livet!

Genomförde igår något jag tidigare bara provat på en enda gång, nämligen att göra en retreat på egen hand i lägenheten. Det enda jag gjorde vara att stänga av mobilen och datorn, lägga ifrån mig alla böcker, alla livsprojekt, arbete och studier och bara vara för mig själv hela dagen.

Dagen före såg jag till att jag hade mat färdiggjord och ingenting som skulle kräva min uppmärksamhet under morgondagen. Därefter var det bara att ställa klockan tidigt på söndagmorgon och vakna upp till en väldigt tyst dag.

En dag för introspektion.

Då jag vet ungefär hur mycket stillasittande min kropp klarar utan att varken få smärtor i ryggen eller att en rastlöshet byggs upp så planerade jag dagen före det schema jag höll mig till. VIlket i korthet innebar att jag varje timme satt still 30 minuter, sedan låg ner i en kvart, sedan tog en kvarts promenad utomhus. Jag upprepade detta under hela dagen. Stillasittande meditation, liggande meditation och gående meditation. Några tillfällen la jag även på yogarörelser och stretch för att passa på att återhämta kroppen.

Ingen musik, ingen läsning och ingen underhållning annat än det vilda sinne och den påhittiga hjärna som självklart tog tillfället i akt och kastade fram en hel hög med tankar om allt som hänt senaste dagarna, tankar om framtiden, om vad som ska hända nästa timme, eller kanske imorgon. Etc. etc. etc. in absurdum.

Och det enda jag gjorde var att sitta kvar i dessa tankar, ligga kvar med dessa tankar, gå omkring med dessa tankar, utan att faktiskt ägna dem särskilt mycket uppmärksamhet.

Istället fick uppmärksamheten, landa i kroppen, i andningsrytmen och i de fem sinnena. Fokus låg kort och gott på vad som sker i detta ögonblick. Just precis nu. Inte vad som kanske sker imorgon, eller vad som skulle skett igår.

En mycket intressant dag jag varmt kan rekommendera dig att prova, utifrån dina egna förutsättningar. Kanske är en halvtimmas stillasittande alldeles för länge och det blir genast en kamp och utmaning att sitta kvar? Sikta då på en mycket lägre tid och ha istället mer promenader och yoga. Huvudsaken är att informationsflödet utifrån hålls på en mycket strikt diet, nämligen 0.

Inget tjuvkikande på facebook, inga ”ska bara kolla ifall det där sms:et kom fram”. Niet, nada, tyst!

Hela vägen fram till läggdags.

Och se också till att du inte blir för avslappnad under dagen och mest börjar dagdrömma dig iväg. Gå all out, en full frontalkrock med varje ögonblick! Utan att börja spänna dig i kroppen och axlarna, så en avslappnad frontalkrock är någon slags riktlinje 🙂

Skall nu skriva klart det första kompendiet till sommarens mindfulnesskurs, trevlig vecka!