Nyhetsbrev November

Hej!

I måndags avslutades den 10:e mindfulnesskursen för studenter på Chalmers och GU. Det har varit underbart att följa studenternas resa under dessa fem veckor och i slutet av nyhetsbrevet kan du läsa några av deras erfarenheter.

Idag är det som du kanske vet Alla helgons afton och det får sätta temat för detta nyhetsbrev, temat blir alltså döden. Men först tar vi som vanligt lite forskning och pr för onlinekursen!

 

Ny forskning

Mindfulnessmeditation förbättrar vår uppmärksamhet på oväntade distraktioner

För dig som övat mindfulness ett tag kommer detta resultat kanske inte som en chock – att mindfulness gör oss mer uppmärksamma. Men den generella bilden av meditation kan ibland tolkas som att meditation handlar om att skärma av oss från världen och gå in i oss själva eller i någon annan värld under en viss tid och då vara fullständigt okontaktbara. I denna studien på 800! deltagare gjorde dessa en kort mindfulnessövning och under vissa förutsättningar möttes de sedan av en oväntad och distraherande figur på en skärm. De deltagare som gjort mindfulnessövningen kunde i högre grad återge detaljer från denna figur. (1)

Mindfulness påverkar vårt sätt att möta vår mortalitet

När vi påminns om vår egen dödlighet, reagerar många människor med att omedelbart inta en mental försvarsställning som för med sig en hel del knepigheter. Bland annat så tenderar vi att direkt försöka trycka undan tankar om denna dödlighet och distrahera oss med andra annat, och när det inte är möjligt börjar vi ofta försvara vår världsbild och sträva efter att rättfärdiga våra handlingar. I dessa två studier har forskare undersökt hur människor hanterar att bli påminda om sin dödlighet och funnit att detta skiljer sig åt, beroende på deltagarnas svar i en föregående mindfulnessmätning. Deltagare med högre nivåer av mindfulness (enligt denna skalan), hade mindre behov av att hävda sin egen världsbild och kunde stanna kvar längre i tankarna kring döden och deltagarnas nyfikenhet spelade en viktig roll i sammanhanget. (2) (3)

 

Vår onlinekurs i mindfulnessträning

Vill du lära dig mindfulnessträning i din egen takt? Genom vårt unika onlinebaserade träningsprogram kan du genom din mobil eller dator enkelt lära dig dessa effektiva metoder. Kursen består av 35 kursdagar med tiotals ljudklipp, videoklipp och texter med mindfulnessövningar som ger dig mer energi, klarare tankar och mindre stress. Du får tillgång till kursen under ett helt år och kan göra momenten hur många gånger du vill.

Kursen ger diplom! Vid genomförd kurs erhåller du ett kursintyg som beskriver dina nya kompetenser inom mindfulness, stresshantering och modern psykologi.

Med rabattkoden mindfulnesshelgon får du 35% rabatt på kurspriset, 975kr istället för ordinarie pris på 1.500kr.

Köper kursen gör du på kursportalens hemsida: På denna länk

Vill du läsa mer om kursens innehållet finner du det här.

Sagt om kursen:

Wow! Helt fantastiskt! Du förklarar på ett lagom personligt sätt med mycket bra övertygande teorier samt med ett lugn som gör allt väldigt ingivelsefullt.

– Anna Brus, VD, yogabrus.com

Kursen är smidig och hemsidan enkel att navigera från telefonen. Gillar att du har filmer som beskriver i kombination med text samt att jag kan gå direkt till övningarna om jag inte vill läsa. Det passar alla nivåer. 

Jag har rekommenderat kursen till flera, den är väldigt bra!

– Sofia Bengtsson, Entreprenör

 
 

Livet och döden

Av jord är du kommen, av jord skall du åter bli

En kär släkting till mig fyller snart 95 år och nyligen har jag allt oftare hittat tid att tala med henne via telefonen. I våra samtal skrattar vi ibland åt hennes konstaterande som ofta slutar med ett: ”en blir ju knappast yngre med åren”. En gång yttrade hon ett citat som gjorde mig väldigt rörd och glad, nämligen följande:

”Jag känner mig redo för graven”

Vem av oss kan lägga handen på hjärtat och säga denna meningen och verkligen mena det?

Känner du dig redo för graven? Inte?

Vad skulle behöva ske för att du ska känna dig redo?

Under samtalet med släktingen fick jag själv en tillbakablick över något som fascinerat mig oerhört de senaste månaderna: nämligen att jag på fullaste allvar nu känner mig redo för graven.

Helt absurt! En 26-åring som känner sig redo att dö?

Ungefär så gick mina (och kanske dina) initiala tankar kring detta förbluffande faktum. Speciellt förbluffande är detta då jag
under de senaste åren, eller faktiskt bara så sent som i våras, ofta känt en oerhört stark dödsångest, mestadels i form av en vånda över alla de projekt och idéer jag vill förverkliga.

Udda nog så har alltså inte rädslan av smärta eller rädslan inför att tvingas lämna mina föräldrar eller vänner  varit starkast i min egen dödsångest, utan snarare en slags rädsla över att inte ha gjort tillräckligt.

Att tvingas avsluta livet innan jag känt mig klar med det

Det som ledde mig förbi denna ”ofärdighetsrädsla” var något i stil med följande reflektion:

Om jag nu skulle skriva klart den där boken och göra klart den där appen, vad får mig att tro att jag skulle vara nöjd då? Det är ju lika troligt att jag fått en massa nya idéer och nya projekt innan de gamla ens är klara, som jag nu ”bara måste förverkliga” innan jag åter blir jord.

Och när jag blickade tillbaks till händelser tidigare under åren förstod jag att själva fullföljandet av projekten inte alls hade rått bot på den här rädslan såsom jag omedvetet gått och trott.

Jag beslöt mig då för att prova att vända på situationen: Om jag antar att jag är helt klar med livet, this is as good as it gets, vad händer då?

Om jag antar att detta är mitt sista andetag. Detta mitt sista hjärtslag. Vad händer då? Vad händer bortanför mina tankar om vad jag tror ska hända?

Som du kanske gissar ställdes jag nu inför samma existentiella våndor som jag varit bekant med sedan tidigare och som troligtvis alla människor ställs inför någon gång under livet. Och en gemensam faktor i många av våra rädslor kring döden, tror jag handlar om just vårt vetande. Att vi anser oss veta att det kommer bli på ett visst sätt.

Visst, du kanske tänker nää, jag är öppen för att allt kan hända när jag dör…

Men i nästa ögonblick dyker dessa tanker upp:

Men tänk om jag bara försvinner? 

Tänk om jag aldrig får träffa min familj igen?!

Tänk om, tänk om, tänk om.

Tänk om allt jag tror om döden är bara det: trossatser, tankar och idéer.

Tänk om jag kan tillåta mig, om så bara för ett ögonblick, att inte behöva försöka veta, greppa eller förstå, vad som finns bortom livets horisont?

Någonstans här skedde ett skifte för mig. Mitt i den livsbejakande magtvistande konflikten så kunde jag släppa taget om denna ständiga strävan, strävan att leva vidare. Lustigt nog så dog jag inte. Hjärtat fortsatte slå, lungorna fortsatte andas. Men min ångest, den dog. De oroande tankarna om vad som händer sedan, de började sakta vissna. Som om de hade blommat ut och nu var färdiga. Och i deras mylla växte fram en frid och en stillhet, en ack så levande stillhet, (för att parafrasera en god vän).

Men, vad hände då med all min dyrbara om än ångestdrivna motivation, undrar kanske du som är prestationsinriktad?

Istället för att motiveras av ångesten över att hinna klart, kunde jag nu motiveras av glädjen i projekten. Glädjen i att få möta medmänniskor, glädjen över att få dela med mig av mina erfarenheter och använda mina färdigheter på ett sätt som gagnar andra.

Okej okej, tänker du kanske nu, jättefint. Men detta handlade ju om att förverkliga saker och jag är faktiskt inte ett dugg rädd för det. Däremot är jag väldigt rädd över att tvingas lämna mina älskade barn, partner och vänner.

Lugn, bara lugn!

Kanske är det precis samma sak även där som ligger i kläm, idén om att döden innebär en separation. Att du försvinner och någon annan är kvar. Eller när någon annan dör, att de försvinner och du är kvar här.

Men är det verkligen så? Hur kan vi någonsin veta?

Avslutet på denna månads kåserier får bli den klassiska texten om en Zenmästare som besöks av en samuraj. Samurajen, som säkerligen sett många av sina vänner dö i strid frågade Zenmästaren: vart kommer människor efter döden?

Zenmästaren svarade då: Hur ska jag kunna veta det?

Varpå Samurajen utbrast: Hur kan du inte veta det, du är ju en Zenmästare!

Ja, jag må vara en Zenmästare, men inte en död sådan, svarade då Zenmästaren.

Okej. Jag får sluta med att lägga in en brasklapp. Den där reflektionen jag nämnde i början var faktiskt inte det enda som gjort mig redo för döden. Alla de hundratals, tusentals timmar jag hängett åt mindfulnessövningar har definitivt haft ett finger med i spelet och gradvis förändrat min inställning inför både min egen och andras dödlighet till en mer rofylld sådan.

Slutligen vill jag ge dig ett härligt meditationstips. Ikväll kl 22.00 svensk tid kommer ett event streamas världen över där Jon Kabat-Zin håller en guidad mindfulnessmeditation tillsammans med tusentals människor från alla jordens hörn. Jag kommer själva sitta här i stugan i Horred och medverka och jag hoppas kan göra det också 🙂

Här är länken och det kostar ingenting, det enda som krävs är att fylla i din mailadress.

 

Tack för din uppmärksamhet!

Dela gärna nyhetsbrevet vidare till dina vänner via följande finurliga knappar om du gillade det:

Gilla mailet på facebook: Facebook Like Button

Dela på twitter: Tweet Button

Gilla vår facebooksida: Facebook Like Button

Vänligen
Albin Hagberg Medin                                          Modernmindfulness.se
Mindfulnessträning.se

 

Här kan du läsa de nyhetsbrev vi skickat ut tidigare:

Nyhetsbrev #20 Den bortglömda konsten att göra ingenting

Nyhetsbrev #19 Dag Hammarskjöld och mindfulness

Nyhetsbrev #18 Planerar du bort dig själv?

Nyhetsbrev #17 Att verkligen vila

Nyhetsbrev #16 Mindfulness hjälper vid tinnitus och tobak

Nyhetsbrev #15 Kronisk smärta

Nyhetsbrev #14 Vänlighet, mindfulnessmuskler och hjärnan

Nyhetsbrev #13 Mindfulness gör dig piggare och sömnigare

Nyhetsbrev #12 Mindfulnessforskning på Sahlgrenska i Gbg

Nyhetsbrev #11 Mindfulness förbättrar vår empati

Nyhetsbrev #10 Korta mindfulnessövningar räcker lång väg!

Nyhetsbrev #9 Pilotstudie och andningskonferens

Nyhetsbrev #8 Mindfulness och naturen

Nyhetsbrev #7 Mindfulness – mer än bara avslappning?

Nyhetsbrev #6 Om mindfulness och sömn!

Nyhetsbrev #5 Viken av medkänsla

Nyhetsbrev #4 Om att skapa din dagliga meditationsvana

Nyhetsbrev #3 Om minne, stress och mindfulness

Nyhetsbrev #2 Om självdisciplin, oro och mindfulness

Nyhetsbrev #1 Kort om sex och mindfulness samt yoga

Referenser

(1) Brief mindfulness induction reduces inattentional blindness

(2) Being present in the face of existential threat: The role of trait mindfulness in reducing defensive responses to mortality salience.

 

(3) Curiosity enhances the role of mindfulness in reducing defensive responses to existential threat

 

Utlåtanden från studenter

Jag har läst en del om medveten närvaro och mindfulness i olika böcker tidigare genom åren men det är först nu som jag har börjat praktisera det på daglig basis, och det är jättebra att man får tillgång till så många ledda meditationsövningar!

– Maja Jansson

Kursen har gett mig ökad medvetenhet i allt jag gör. Känner mindre pluggstress och försöker att inte ha förväntningar innan jag gör saker

– Emelie Karlsson

Kursledaren var väldigt trevlig och sprider ett lugn och närvaro runt sig. Det hjälpte mycket med övningarna då man kunde känna sig avslappnad och trygg.

– Anna Nylander