Mindfulness fysiken

För dig som har gått en mindfulnessintroduktion hos fysiken erbjuder vi nu kostnadsfria övningar så att du på egen hand kan fortsätta utforska vad mindfulness kan ge dig.

Börja gärna med att fylla i denna utvärdering med dina åsikter om introduktionen: Länk till enkät

Skulle du vilja få djupare insikt i vad mindfulnessträning kan ge dig, ta gärna en titt på vår halvdagsworkshop, fylld av stillhet och lugn ute i Göteborgs skärgård den tredje advent. Läs mer här

Instruktioner

Mindfulnessövningar kan variera oerhört i deras bakgrund, syfte och mål. Dessa övningar är endast menade som en möjlighet för dig att utforska vad som händer när du vänder din uppmärksamhet inåt under en kortare tid.

I de första två övningarna fokuserar du på känseln av ditt andetag. Detta av flera anledningar. Dels ger det dig insyn i ditt känslomässiga läge, dels regleras nervsystemens aktivitet. Dessutom så bär du alltid med dig din andning var du än går och förankrad därmed din mindfulnessträning i något du alltid har tillgång till.

I de andra övningarna fokuserar du på känseln i kroppen, vilket du också bär med dig var du än är, vad du än gör. Även detta ger dig insyn i ditt känslomässiga läge, din stressnivå och ditt humör. Genom att gång på gång utveckla en djupare relation med din egen kropp stärker du din känslomässiga förståelse och emotionella kompetens, kan snabbare varva ner efter stressfyllda episoder och finna ett lugn oavsett omständigheterna.

Slutligen har du möjlighet att prova en övning i medkänsla. För precis som många andra egenskaper är medkänsla något vi i hög grad kan träna upp, både till oss själva och andra. Det forskning visar är både att delar i vår hjärna och vagusnerven utvecklas (en stor nerv mellan hjärtat och hjärnan som är viktig för reglering av våra stressnivåer bla.).

För samtliga övningar så gäller detta enkla råd:

Det går inte att misslyckas med själva övningarna. Meningen är inte att du ska känna något speciellt under övningarna eller uppleva något särskilt. Varken ett lugn eller en stark koncentration. Syftet är endast att utforska ditt sinne och din kropp och se vad du upptäckter.

Vi rekommenderar att du gör en övning vid samma tid varje dag under två veckors tid. Testa gärna de olika övningarna och se vilken du fattar tycke för. Gör gärna övningarna tillsammans med en vän så att ni kan motivera varandra och diskutera era erfarenheter av övningarna. Reflektera efter två veckor och se om du märkt någon skillnad av övningarna.

Mindfulnessövningar

För att ladda ner övningarna till din .mp3-spelare eller mobiltelefon, högerklicka på länken och välj ”spara länk som”

Övning 1: Hämta andan

Övning 1: Andningsfokus

Övning 3: Landa i kroppen

Övning 4: Kroppsfokus

Övning 5: Gående mindfulnessövning

Övning 6: Sömnpiller
(perfekt för dig som har svårt att sova på kvällarna, prova övningen liggandes i sängen när du gått och lagt dig)

Övning 6: Övning i medkänsla

Sammanfattning

  • Det går inte att misslyckas med övningarna. Det enda syftet är att utforska och se vad du upptäckter
  • Gör gärna övningarna med en vän och motivera varandra
  • Reflektera efter två veckor och se om du märkt någon skillnad av övningarna

Här kan du läsa de nyhetsbrev vi skickat ut tidigare:

Nyhetsbrev #8 Mindfulness och naturen

Nyhetsbrev #7 Mindfulness – mer än bara avslappning?

Nyhetsbrev #6 Om mindfulness och sömn!

Nyhetsbrev #5 Om medkänsla, hur vi kan öva upp vår medkänsla och en personlig berättelse från mitt eget liv.

Nyhetsbrev #4 Om att skapa din dagliga meditationsvana (inkl .mp3)

Nyhetsbrev #3 Om minne, stress och mindfulness

Nyhetsbrev #2 Om självdisciplin, oro och mindfulness

Nyhetsbrev #1 Kort om sex och mindfulness samt yoga