Att vara före sin tid
Bilden ovan är en meditationsplats som är tillägnad Dag Hammarskjöld. Dag, som kanske är mest berömd för hans arbete som FN:s generalsekreterare under en era färgad av kalla kriget, hade förutom sina yrkesmässiga förehavanden även ett livslångt kontemplativt utövande. Inspirerad av både kristna mystiker och den vetenskapliga psykologins första företrädare, strävade Dag emot den djupaste sanningen om varandet.
”Den längsta resan är resan inåt…”
Så lyder ett av det mest kända citaten från Dag:s manuskript ”Vägmärken” som återfanns efter hans bortgång. Trots att Dag höll en låg profil kan hans ideal återfinnas i det meditationsrum han anlade i FN under sin tid där. Han hade även ett djupt engagemang för natur och vandring och det finns idag en pilgrimsled mellan Abisko och Nikkaluokta i Lappland som är inspirerad av hans vandringar i de svenska fjällen (och såklart hans inre vandring).
”Att aldrig låta framgången dölja sin tomhet, insatsen sin intighet, arbetslivet sin ödslighet, och så att bevara sporren att nå vidare – den smärta i själen som driver oss själva. Se dig inte om. Och dröm ej om framtiden: den skall ej återskänka dig det förgångna eller tillfredsställa andra lyckodrömmar. Din plikt och din belöning – ditt öde – är HÄR och NU. ”
Här kommer Dag med ett budskap som än idag står i kontrast med politiska och kommersiella agendor. När vi verkar för våra djupaste värderingar är lätt hänt att möta på motstånd, både i oss själva och från vår omgivning. Få av oss möter lyckligtvis samma motstånd som Hammarskjöld, vilket i hans fall var Sovjetunionens regim.
I jämförelse verkar de motstånd jag själv stött på i mitt liv som ringa, och vissa av dem kan rentav verka onödiga vid en första anblick.
För vem skulle säga att det låter som en bra idé!, när jag berättar för dem att jag ska lämna den lovande karriär inom fysik jag hade framför mig och istället starta ett eget företag och byta inriktning till psykologi och meditation. Om de dessutom hade vetat att detta skulle innebära flera års liv på nästintill existensminimum och ekonomisk kollaps?
Dock, som Dag beskriver det i sina vägmärken:
”Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var.”
När jag läser i hans Vägmärken om det mörker, den dysterhet och hopplöshet som Dag stundom tampades med i sina kontemplationer blir jag både inspirerad och känner igen mig på många plan.
”Vi få ej välja ramen för vårt öde. Men vi ge den dess innehåll.”
Dessa motstånd har varit både oförståelse från omgivningen, släktingar som tycker att jag ”borde skaffa mig ett riktigt jobb”, och en frekvent inre oro och tvivel på mina livsval. Dessa företeelser står sig dock slätt jämfört med vad jag numera får dela med mig av till andra.
Samma mindfulnessövningar som gett mig en inre fred, avslappning och fokus, samt en kreativ förmåga jag aldrig hade kunnat föreställa mig, kan jag nu dagligen dela med mig vidare till andra. Trots alla svårigheter både i min inre resa och i den materiella världens förutsättningar, är det med hela handen vilandes bekvämt på bröstkorgen jag kan säga att jag inte ångrar ett ögonblick av det liv som omgett mig när jag börjat lyssna mer inåt.
För när min inre kamp blivit allt fredligare, och gryningen skymtats oftare, så blir det tydligt hur till och med de mörkaste perioderna av mitt liv är blott droppar i en milsbred ocean av upplevelser.
Så kanske är det inte så konstigt att jag trots alla hinder och motgångar fortsätter att verka för att sprida mindfulnessträning i vårt samhälle. Och lyckligtvis är jag långt ifrån ensam. Det finns i nuläget tiotals företag som lär ut mindfulness och hundratals instruktörer över hela landet och det ökar i samma takt som forskningen hittar nya fynd om mindfulnessträningens goda effekter.
Skulle Dag Hammarskjöld själv finnas kvar bland oss tror jag hans läppar skulle forma ett stort varmt leende när han ser hur tid för stillhet, kontemplation och tystnad ges allt större utrymme i våra skolor, på våra arbetsplatser och i våra hem.
Avslutningsvis vill jag ge dig dessa tre visdomsord från Hammarskjölds Vägmärken som kanske kan ge dig inspiration på din egen väg i livet:
Förstå – genom stillhet
Handla – ur stillhet
Vinna – i stillhet
PS.
Av alla de mindfulnessövningar som ingår i vår onlinekurs är det nog denna som är den som påminner mig mest om Hammarskjölds Vägmärken. Prova den gärna:
Mindfulnessövning – Sinnesklarhet, 18 min
Tack för din uppmärksamhet!
Dela gärna nyhetsbrevet vidare till dina vänner via följande finurliga knappar om du gillade det:
Gilla mailet på facebook: 
Dela på twitter: 
Gilla vår facebooksida: 
Vänligen
Albin Hagberg Medin Modernmindfulness.se
Mindfulnessträning.se
Här kan du läsa de nyhetsbrev vi skickat ut tidigare:
Nyhetsbrev #18 Planerar du bort dig själv?
Nyhetsbrev #17 Att verkligen vila
Nyhetsbrev #16 Mindfulness hjälper vid tinnitus och tobak
Nyhetsbrev #15 Kronisk smärta
Nyhetsbrev #14 Vänlighet, mindfulnessmuskler och hjärnan
Nyhetsbrev #13 Mindfulness gör dig piggare och sömnigare
Nyhetsbrev #12 Mindfulnessforskning på Sahlgrenska i Gbg
Nyhetsbrev #11 Mindfulness förbättrar vår empati
Nyhetsbrev #10 Korta mindfulnessövningar räcker lång väg!
Nyhetsbrev #9 Pilotstudie och andningskonferens
Nyhetsbrev #8 Mindfulness och naturen
Nyhetsbrev #7 Mindfulness – mer än bara avslappning?
Nyhetsbrev #6 Om mindfulness och sömn!
Nyhetsbrev #5 Viken av medkänsla
Nyhetsbrev #4 Om att skapa din dagliga meditationsvana
Nyhetsbrev #3 Om minne, stress och mindfulness
Nyhetsbrev #2 Om självdisciplin, oro och mindfulness
Nyhetsbrev #1 Kort om sex och mindfulness samt yoga |