Nyhetsbrev September

Hej

På bilden ser du soluppgången över Ales stenar. En uråldrig skeppsättning i Österlen. Varför satte vi upp stenar på detta sättet? En sådan fråga kan vi länge begrunda.

När jag besökte Ales stenar under min senaste färd i Sydsverige passade jag även på att besöka Dag Hammarskjölds minnesplats och texten i slutet är inspirerad av hans verk.

I detta nyhetsbrev finner du:

  • Onlinekursen i Mindfulness
  • Ny forskning på mindfulness
  • Vi planerar mindfulnessretreat
  • Att vara före sin tid

Vår onlinekurs i mindfulnessträning

Vill du lära dig mindfulnessträning i din egen takt? Genom vårt unika onlinebaserade träningsprogram kan du genom din mobil eller dator lära dig dessa effektiva metoder. Kursen består av 35 kursdagar där du lär dig övningar som ger dig bättre skärpa, klarare tankar och mindre stress. Du får tillgång till kursen under ett helt år och kan göra momenten hur många gånger du vill.

Diplom! Vid genomförd kurs erhåller du ett kursintyg som beskriver dina nya kompetenser inom mindfulness och psykologi.

Med rabattkoden septembermindfulness får du 35% rabatt på kurspriset, 975kr istället för ordinarie pris på 1.500kr.

Köper kursen gör du på kursportalens hemsida: På denna länk

Vill du läsa mer om kursens innehållet finner du det här.

Sagt om kursen:

Jag noterade direkt att Albin kändes väldigt genuin och erfaren inom området mindfulness.  Hans tydliga och lugna röst passade väl för övningarna och jag kan varmt rekommendera Albin om du vill lära dig mer om mindfulness.

– Lina Ericsson

Kursen är smidig och hemsidan enkel att navigera från telefonen. Gillar att du har filmer som beskriver i kombination med text men att jag kan gå direkt till övningarna om jag vill om jag inte vill läsa. Det passar alla nivåer.

Jag har rekommenderat kursen till flera, den är väldigt bra!

– Sofia Bengtsson

Ny forskning

Detta nyhetsbrev har ett svenskt tema och därför presenterar jag ett svenskt examensarbeten om mindfulness och en artikel. Först ut är studenter på KI som lät läkarstudenter använda sig av en mindfulnessapp och utföra korta dagliga mindfulnessövningar under en månads tid. I resultaten såg de förbättringar i sömn och välmående samt stressminskningar, dock kan det ej uteslutas att andra faktorer bidrog till effekterna. (1)

Artikeln: Mindfulness i svenska kontexter är skriven av Katarina Plank, forskare på Göteborgs Universitet. Katarina har kartlagt hur mindfulness kommit att få olika betydelser i olika sammanhang, såsom i sjukvården och på arbetsplatser. Hon beskriver även hur mindfulness tagits ur sitt etiska ramverk när begreppet transformerats från Buddhism till sekulariserade former. Att det etiska ramverket från Buddhismen frångåtts är en naturlig del av sekularisering, men många forskare inom psykologi ställer sig nu frågan – vad för typ av etik ska innefattas inom mindfulness? Detta är en pågående och spännande diskussion jag själv följer noga.

Slutligen belyser vi en review av J. R. Wolkin som kartlagt hur en stor del av mindfulness hälsobringande effekter går att tillskriva en minskning i omedvetet ältande. Dessa ältande och oroande tankegångar som vi faller in i utan vår medvetna uppmärksamhet kan både ge stresspåslag och försämra vårt humör samt beslutsförmåga. Genom att öva vår uppmärksamhet i mindfulnessträning kan vi välja nya, mer konstruktiva tankemönster. (3)

Mindfulnessretreat

Är du intresserad av att fördjupa dig i mindfulness?

Vi håller nu att planera ett första retreat och letar lämpliga kursgårdar och format. Hjälp oss gärna genom att fylla i detta formulär så gör du det tydligare för oss var vi bör lägga retreaten.

Länk till formuläret

Meditationsplatsen i Backåkra, Österlen

Att vara före sin tid

Bilden ovan är en meditationsplats som är tillägnad Dag Hammarskjöld. Dag, som kanske är mest berömd för hans arbete som FN:s generalsekreterare under en era färgad av kalla kriget, hade förutom sina yrkesmässiga förehavanden även ett livslångt kontemplativt utövande. Inspirerad av både kristna mystiker och den vetenskapliga psykologins första företrädare, strävade Dag emot den djupaste sanningen om varandet.

Den längsta resan är resan inåt…”

Så lyder ett av det mest kända citaten från Dag:s manuskript ”Vägmärken” som återfanns efter hans bortgång. Trots att Dag höll en låg profil kan hans ideal återfinnas i det meditationsrum han anlade i FN under sin tid där. Han hade även ett djupt engagemang för natur och vandring och det finns idag en pilgrimsled mellan Abisko och Nikkaluokta i Lappland som är inspirerad av hans vandringar i de svenska fjällen (och såklart hans inre vandring).

Att aldrig låta framgången dölja sin tomhet, insatsen sin intighet, arbetslivet sin ödslighet, och så att bevara sporren att nå vidare – den smärta i själen som driver oss själva. Se dig inte om. Och dröm ej om framtiden: den skall ej återskänka dig det förgångna eller tillfredsställa andra lyckodrömmar. Din plikt och din belöning – ditt öde – är HÄR och NU. 

Här kommer Dag med ett budskap som än idag står i kontrast med politiska och kommersiella agendor. När vi verkar för våra djupaste värderingar är lätt hänt att möta på motstånd, både i oss själva och från vår omgivning. Få av oss möter lyckligtvis samma motstånd som Hammarskjöld, vilket i hans fall var Sovjetunionens regim.

I jämförelse verkar de motstånd jag själv stött på i mitt liv som ringa, och vissa av dem kan rentav verka onödiga vid en första anblick.

För vem skulle säga att det låter som en bra idé!, när jag berättar för dem att jag ska lämna den lovande karriär inom fysik jag hade framför mig och istället starta ett eget företag och byta inriktning till psykologi och meditation. Om de dessutom hade vetat att detta skulle innebära flera års liv på nästintill existensminimum och ekonomisk kollaps?

Dock, som Dag beskriver det i sina vägmärken:

Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då skall du se hur lågt det var.

När jag läser i hans Vägmärken om det mörker, den dysterhet och hopplöshet som Dag stundom tampades med i sina kontemplationer blir jag både inspirerad och känner igen mig på många plan.

”Vi få ej välja ramen för vårt öde. Men vi ge den dess innehåll.”

Dessa motstånd har varit både oförståelse från omgivningen, släktingar som tycker att jag ”borde skaffa mig ett riktigt jobb”, och en frekvent inre oro och tvivel på mina livsval. Dessa företeelser står sig dock slätt jämfört med vad jag numera får dela med mig av till andra.

Samma mindfulnessövningar som gett mig en inre fred, avslappning och fokus, samt en kreativ förmåga jag aldrig hade kunnat föreställa mig, kan jag nu dagligen dela med mig vidare till andra. Trots alla svårigheter både i min inre resa och i den materiella världens förutsättningar, är det med hela handen vilandes bekvämt på bröstkorgen jag kan säga att jag inte ångrar ett ögonblick av det liv som omgett mig när jag börjat lyssna mer inåt.

För när min inre kamp blivit allt fredligare, och gryningen skymtats oftare, så blir det tydligt hur till och med de mörkaste perioderna av mitt liv är blott droppar i en milsbred ocean av upplevelser.

Så kanske är det inte så konstigt att jag trots alla hinder och motgångar fortsätter att verka för att sprida mindfulnessträning i vårt samhälle. Och lyckligtvis är jag långt ifrån ensam. Det finns i nuläget tiotals företag som lär ut mindfulness och hundratals instruktörer över hela landet och det ökar i samma takt som forskningen hittar nya fynd om mindfulnessträningens goda effekter.

Skulle Dag Hammarskjöld själv finnas kvar bland oss tror jag hans läppar skulle forma ett stort varmt leende när han ser hur tid för stillhet, kontemplation och tystnad ges allt större utrymme i våra skolor, på våra arbetsplatser och i våra hem.

Avslutningsvis vill jag ge dig dessa tre visdomsord från Hammarskjölds Vägmärken som kanske kan ge dig inspiration på din egen väg i livet:

Förstå – genom stillhet

Handla – ur stillhet

Vinna – i stillhet

 

PS.
Av alla de mindfulnessövningar som ingår i vår onlinekurs är det nog denna som är den som påminner mig mest om Hammarskjölds Vägmärken. Prova den gärna:

Mindfulnessövning – Sinnesklarhet, 18 min

 

Tack för din uppmärksamhet!

Dela gärna nyhetsbrevet vidare till dina vänner via följande finurliga knappar om du gillade det:

Gilla mailet på facebook: Facebook Like Button

Dela på twitter: Tweet Button

Gilla vår facebooksida: Facebook Like Button

Vänligen
Albin Hagberg Medin                                          Modernmindfulness.se
Mindfulnessträning.se

 

Här kan du läsa de nyhetsbrev vi skickat ut tidigare:

Nyhetsbrev #18 Planerar du bort dig själv?

Nyhetsbrev #17 Att verkligen vila

Nyhetsbrev #16 Mindfulness hjälper vid tinnitus och tobak

Nyhetsbrev #15 Kronisk smärta

Nyhetsbrev #14 Vänlighet, mindfulnessmuskler och hjärnan

Nyhetsbrev #13 Mindfulness gör dig piggare och sömnigare

Nyhetsbrev #12 Mindfulnessforskning på Sahlgrenska i Gbg

Nyhetsbrev #11 Mindfulness förbättrar vår empati

Nyhetsbrev #10 Korta mindfulnessövningar räcker lång väg!

Nyhetsbrev #9 Pilotstudie och andningskonferens

Nyhetsbrev #8 Mindfulness och naturen

Nyhetsbrev #7 Mindfulness – mer än bara avslappning?

Nyhetsbrev #6 Om mindfulness och sömn!

Nyhetsbrev #5 Viken av medkänsla

Nyhetsbrev #4 Om att skapa din dagliga meditationsvana

Nyhetsbrev #3 Om minne, stress och mindfulness

Nyhetsbrev #2 Om självdisciplin, oro och mindfulness

Nyhetsbrev #1 Kort om sex och mindfulness samt yoga

Referenser

(1) Mindfulness i praktiken genom tekniken : för stressade läkarstudenter

(2) Mindfulness i svenska kontexter

(3) Cultivating multiple aspects of attention through mindfulness meditation accounts for psychological well-being through decreased rumination