Välkommen till vårens första nyhetsbrev! I detta mail kan du läsa mer om:

  • Mindfulness och ny forskning
  • Häpnadsväckande upptäckt: Mindfulness ger muskler!
  • Kursrabatter
  • Mindfulnesstips till påsken
  • Mindfulness för nödsituationer

Forskningen

Först ut är en purfärsk genomgång av forskningsläget på mindfulness och förändringar i hjärnan, en sk. review. Författarna Britta Hölzel och Yi-Yuan Tang med kollegor går igenom de 21 studier som hittills funnit mätbara hjärnförändringar av mindfulnessmeditation. Bland annat, visar de hur positiva förändringar sker i områden viktiga för vårminnesfunktion (hippocampus), kroppskännedom och känslohantering (Insula), samt självledarskap (Cortexområden). Se bilden i slutet på mailet för mer områden. (1)

En annan studie har kollat närmare på om meditation verkligen gör oss vänligare? Meditation kan kanske verka både inskränkt eller rentav egoistiskt för den som aldrig prövat, men jag gör härmed påståendet att ju mer vi tillbringar tid med att förstå oss själva och utveckla vår uppmärksamhet, desto större möjligheter har vi att förstå och hjälpa både andra människor och oss själva. Forskare har tidigare undersökt ett liknande påstående, nämligen: gör mindfulnesskurser människor mer benägna att hjälpa andra i nöd? Slutsatsen var då ett rungande ja. Jämfört med en kontrollgrupp så var de fler i meditationsgruppen som erbjud sin sittplats till en haltande främling (utan att veta om att det hela var en uppgjord situation). (2)

Men hur är det med att gå en onlinekurs i mindfulness? I denna studien jämförde forskare människor som gick en 3 veckors onlinekurs i mindfulnessmeditation, eller en 3 veckors kurs i sk. hjärnträning bestående av bl a. minnesspel. Bägge kurserna utfördes i mobilen och 10 minuter dagligen. När samma test sedan gjordes, med den teaterspelande haltande främlingen i nöd, så visade det sig att de som gått mindfulnesskursen, oftare erbjöd sin egen plats till främlingen, än de som spelat minnesspelen. (2)

Slutligen har vi en banbrytande upptäckt från svenska forskare!

I en ny studie från Söderuniversitet, prövade en grupp forskare hypotesen att mindfulnessträning faktiskt även ger ökad muskelmassa. Deltagare fick precis som i andra studier gå en mindfulnesskurs, men istället för att göra psykologiska eller neurologiska mätningar gjorde de något så udda som att låta deltagarna göra bänkpress och armhävningar och mäta deras bicepsmått. Till deras stora förvåning, så gav kursen deltagarna otroliga resultat jämfört med en kontrollgrupp. Över 50% ökad styrka i bänkpressen och 20% större bicepsomkrets. Prof. Kerstin Theadalson kommenterar resultaten:

“Detta vänder upp och ner på allt vi tidigare trott!

Två deltagare i kursen ger sina kommentarer:

Örjan 54 år: “Jättebra, nu behöver jag inte gå till gymmet längre utan det räcker med att sitta still hemma i soffan en extra stund”

Erik 27: ”Jag fick sluta meditera, mina biceps blev för stora för mina skjortor”

Läs mer om detta häpnadsväckande resultat här.

Kursrabatter

Såhär i påsktider kan vi tipsa om två sätt att faktiskt göra ledigheten till en slags inre ledighet. Bor du i närheten av Göteborg kan du gå vår nästa mindfulnesskurs som börjar den 15:e april. Kursen sker onsdagar kvällstid under fem veckor och för dig som prenumererar på vårt nyhetsbrev vill vi ge både dig och din vän ett kanonerbjudande: Gå två, betala för en. 

Ni kan alltså gå kursen för halva priset om ni anmäler er senast den 8:e april. På denna länk läser du mer om vad som ingår i kursen och hur du anmäler dig.

Har du ett ICA kort? Genom vårt samarbete med Wellnet och deras hälsosatsning med ICA kan du gå vårt onlinebaserade träningsprogram för ett rejält nedsatt pris. Läs mer och köp kursen på följande länk.

Men bli inte alltför nedtyngd om du inte är vän med ICA-stig. Vi erbjuder även onlinekursen till 30% rabatt för dig som prenumererar på nyhetsbrevet!

Använd rabattkoden: påsklugn 

På denna sidan för att påbörja din mindfulnessresa idag! Vill du läsa mer om onlinekursens innehåll finner du det här.

Påsktips i mindfulness

Såhär i påskledigheten händer ofta att vi planerar in allt det där andra som inte hunnits med. En storstädning, resa eller långa utflykter. Även om detta självklart kan vara goda aktiviteter, är det också lätt hänt att vi bara rusar igenom hela ledigheten med motorn på högsta växeln, utan att någonsin stanna upp och faktiskt bara vara lediga! Lediga från aktiviteter och sysslor som kräver energi av oss. Så vårt mindfulnesstips är att stanna upp just nu och fråga dig själv:

Vad kan du göra för dig själv denna påsk, för att ge din kropp återhämtning och låta tankarna och hjärnan vila, så att du får mer energi och möjlighet att på bästa sätt ta hand om dina nära och kära?

Och på tal om familjen
”Släkten är värst” heter det ibland på svenska och nu inför påskhelgen är det många av oss som förenas med våra familjer. Ibland något vi ser fram emot, ibland känns mest som en plikt och ibland en ren pina. Möten med våra nära och kära väcker många känslor till liv i oss, på gott och ont.

Men tänk om alla dessa situationer, även då vi hamnar i konflikter eller småsint stör oss på den där irriterande släktingen, är gyllene tillfällen att få insikter i oss själva?
Ofta kan känslor såsom frustration, ilska, skam eller oro vara något vi inte alls vill kännas vid och istället trycker undan eller ignorerar. Men i mötet med familjen kan det tändas så starka gnistor att vi inte längre kan blunda för dem. När dessa känslor gör sig påminda, vad kan du upptäcka i dig själv, i din andning och din kropp? Pröva gärna denna påsk att ta chansen när den ges och lär dig mer om det mörker vi alla bär inom oss.

Skulle allt braka loss i en enda stor släktfejd kan du ändå vara lugn, då får du ett ypperligt tillfälle att pröva dennamindfulnessövning för nödsituationer* vi nyligen lagt upp i vår onlinekurs. Övningen är på 4 minuter och du hittar den här.

*(inte att förväxla med hälsonödsituationer då du ringer 112)

Vi önskar dig härmed en glad och rofylld påsk

Dela gärna vidare nyhetsbrevet via följande finurliga knappar om du gillade det, det hjälper både oss och andra mer än en kan tro!

Gilla på facebook: Facebook Like Button

Dela på twitter: Tweet Button

Tack för din uppmärksamhet
Vänligen
Albin Hagberg Medin                                          Modernmindfulness.se
Mindfulnessträning.se

Referenser

Tang, Y. Y., Hölzel, B. K., & Posner, M. I. (2015). The neuroscience of mindfulness meditation. Nature Reviews Neuroscience16(4), 213-225.

Condon, P., Desbordes, G., Miller, W. B., & DeSteno, D. (2013). Meditation increases compassionate responses to suffering. Psychological science,24(10), 2125-2127.

Lim, D., Condon, P., & DeSteno, D. (2015). Mindfulness and compassion: an examination of mechanism and scalability. PloS one10(2), e0118221.

Kent, L, Kerstin, T, Gustav, V. (2015). Mindfulness och muskelmassa: en analys. Pubmed